Úspech členov Asociácie Elite PRO (pozn. organizácia Elite PRO Slovakia od roku 2019 pôsobí na domácej aj zahraničnej scéne pod názvom Asociácia Elite PRO), medzi ktorých patrí aj Elite PRO Majster sveta Michal KRIŽÁNEK, neušiel pozornosti redaktorov časopisu Muscle&Health – ten je vydávaný v spolupráci s federáciou IFBB International. V januárovom čísle veľký priestor získal práve Michal.

Michal predstav sa naším čitateľom.

Narodil som sa v malom meste na Slovensku v Bojniciach v roku 1990, meriam 182 cm a momentálne v tomto prechodnom období je moja váha 130 kg, súťažnú hmotnosť mám 118 kg. Cvičím 14 rokov. Súťaženiu sa venujem posledné dva roky.

Aké výsledky si dosiahol?

V roku 2017 som sa stal Majstrom Slovenska, získal som niekoľko prvenstiev na národných pohárových súťažiach, na IFBB Diamond Cup Ostrava som získal 2. miesto, 1. miesto som získal v Prahe, na súťaži EVLS Prague Showdown. Od roku 2018 súťažím ako člen organizácie Asociácia Elite PRO medzi Elite profesionálmi. Zúčastnil som sa na piatich súťažiach a všetky sa mi podarilo vyhrať. Medzi najdôležitejšie považujem zisk titulu Elite PRO World Championships a prvenstvo na súťaži Arnold Classic Europe.

Michal KRIZANEK

Ako si sa dostal ku kulturistike?

Začal som cvičiť v 14-tich rokoch v klube s kamarátmi. Mojou motiváciou boli fotky v časopisoch, cieľom bolo nabrať nejakú svalovú hmotu a čo najskôr sa podobať vzorom z časopisov. Mojim najväčším vzorom v tom čase bol Arnold Schwarzenegger a Ronnie Coleman.

Čo bolo podnetom, že si začal súťažiť?

Podnetom boli kamaráti z gymu – mal som dobrý výkon v bench presse, chcel som súťažiť medzi trojbojármi. A tak som vyhľadal trénera Alexandra HLOBIKA, že chcem súťažiť na nejakej súťaži v tlaku v ľahu na lavičke. V tom čase som bol schopný urobiť bench press s 200 kg. Tréner ale hneď odhadol, že moja postava sa hodí viac na kulturistiku. A tak sa moje plány zmenili hneď na začiatku.

Michal Krizanek

Prečo si sa rozhodol pre trénera Alexandra HLOBIKA?

Na Slovensku je niekoľko dobrých trénerov, ale Alexander pripravuje na súťaže pretekárov v kulturistike aj v powerliftingu – preto moja prvá cesta viedla práve k nemu. V súčasnom období svoju prípravu konzultujem s ALEXOM HLOBIKOM, pomáhajú mi aj Milan ČÍŽEK s Igoorm KOPČEKOM. Každý má na starosti inú časť prípravy.

Čo bolo tvojou najväčšou slabinou, keď si zažal súťažiť?

Jednoznačne svalstvo hamstringov, chrbát, lýtka, brucho a aj kvadricepsy. Postupne sa mi však darí nedostatky odstraňovať.

Ako trénuješ v príprave na súťaže?

V prvom rade vykonávam striktne, technicky dokonale všetky cviky – v priemere s 10 opakovaniami. V rysovacej časti do tréningového programu mi tréner pridáva supersérie.

Michal Krizanek

Ako vyzerá tvoja strava v príprave na preteky?

Zameriavam sa hlavne na konzumáciu rýb. Mám každý deň 400 g lososa, k tomu 400 g sumec a dva krát 400 g morskej tresky. Občas zaradím do stravy aj hovädzie mäso, alebo kuracie prsia – zhruba po 350 g. V tejto časti prípravy zaraďujem aj výživové doplnky – proteín (cca 300g denne), BCAA, glutamine a arginine. Sacharidy čerpám z ovsených vločiek a zemiakov, ryžu jem len výnimočne.

Ako tráviš voľný čas?

Dôležitý je pre mňa spánok. Každý deň poobede si hodinu pospím. Vstávam o 6:30, zjem sacharidové jedlo, o 8:00 mám raňajky, o 10:00 tréning, po tréningu o 13:00 mám obed, o 15:00 zjem ďalšie jedlo, večer idem na tréning a po tréningu mám dve večere, spávať chodím okolo 22:00. Snažím sa dodržiavať tento pravidelný režim. Ak mám voľný čas rád si pozriem v televízii športové prenosy páčia sa mi všetky športy.

Ako si vnímal to, že Arnold SCHWARZENEGGER si počas tvojej voľnej zostavy na Arnold Classic Europe robil na svojom telefóne selfie video s tebou?

To som vôbec nevnímal. Sústredil som sa len na svoje pózovanie, tak aby som každú pózu urobil pomaly a čo najlepšie v súlade s hudbou. Až potom, ako som sa vrátil do backstage, mi tréner povedal, že ARNOLD si ma natáčal. Bol som rád, že sa mu moje svaly páčili. Na free poosing, keď sme pózovali medzi divákmi, mi náš chairman of Elite Pro Slovakia MILAN CIZEK povedal, že mám ísť pred prezidenta IFBB Rafaela SANTONJU, ktorý sedel spolu s Arnoldom – a tam so sa mu ukázal v najlepšej frome. Bol to zážitok.

Ktorú pózu máš najradšej?

Front double biceps a most muscular.

Čo plánuješ v roku 2019?

Určite budem súťažiť na niekoľkých Elite PRO súťažiach – vyvrcholením ajv  sezóne 2019 bude súťaž Elite PRO World Championships. Dúfam, že sa predstavím v ešte lepšej forme, s väčšími objemami a tvrdším svalstvom, ako tomu bolo v roku 2018.